haitarit tinapillit munniharput okariinat bodhranit viulukotelot turkkilaiset soittimet

Bodhranit

Bodhran on perinteinen irlantilainen kehärumpu, jota soitetaan yhdellä kädellä kaksipäistä kapulaa käyttäen. Toisella kädellä säädellään soittimen ääntä liikuttelemalla kättä pitkin kalvon sisäpintaa tai vaihtelemalla käden painetta kalvoa vasten. Hyvissä bodhraneissa on melko kova, rumpumainen ääni, jossa on sekä syvyyttä että 'yläpäätä'. Bodhranin kalvona käytetään tavallisesti vasikannahkaa, parhaissa malleissa sen sijaan hieman paksumpaa vuohennahkaa, joka on soinniltaan tukevampi. Kätevä soittaja tekee bodhrankapulat yleensä itse saadakseen juuri sopivan pituisen ja painoisen kapulan. Bodhranien koot vaihtelevat rakentajasta riippuen suuresti. Yleisimmin käytetään kuitenkin rumpuja, jotka ovat halkaisijaltaan 17-18 tuumaa (n.42-45 cm). Bodhranin kalvon kireys on henkilökohtainen makuasia. Liian löysässä kalvossa on hiljainen ja kumea ääni, joka kotioloissa saattaa kuulostaa miellyttävältä, mutta on yhtyesoitossa käyttökelvoton. Tavallisimmin käytetäänkin bodhraneissa kohtalaisen kireitä kalvoja, jolloin äänen voimakkuus kasvaa huomattavasti ja erisävyisten sointimahdollisuuksien valikoima kasvaa. Kalvon viritystä voi laskea kostuttamalla nahkaa märällä pyyhkeellä, mutta alunperin liian löysästi kiinnitettyä kalvoa ei juurikaan pysty kiristämään. Liian kosteaa kalvoa voi kiristää esim. käyttämällä varovasti hiustenkuivaajaa.

Brendan White -bodhranit

Brendan Whiten bodhraneiden kehä on valmistettu suomalaisesta koivusta ja kalvo vuohennahasta. Edullisin White-rumpu on perinteinen malli, jossa viristystä ei voi muuttaa muuten kuin kalvon kosteutta säätämällä. Viritettäviä bodhraneita on saatavilla yksi- ja kaksikalvoisina. Kaksikalvoisen rummun sointi on voimakkaampi ja herkempi vasemman käden työskentelylle, jolloin eri sointimahdollisuuksien määrä kasvaa. Whiten valmistamia rumpuja käyttävät monet irlantilaismusiikin huippunimet (ks. Brendan Whiten kotisivut).
Kaikkien mallistossamme olevien bodhraneiden koko on 17 tuumaa, mutta halutessasi voit tilata kauttamme muitakin Brendan Whiten valmistamia rumpukokoja tai erikoismalleja.

Brendan White -bodhranit

Perinteinen kiinteävireinen malli 135,-
Viritettävä malli, 1 kalvo 220,-
Viritettävä malli, 2 kalvoa 245,-

Bodhran-kotelot

Kantokassi, valmistettu nylonista, kantokassissa on olkahihna ja sivutasku tarvikkeille 35,-

Bodhran-kapulat

Kapula 20-21 cm 12,-
"Click" -kapula 12,-

Brendan White

Brendan White on kotoisin Corkista Irlannista, mutta on asunut jo pitkään Hollannissa. Hän aloitti bodhranien soittamisen noin 30 vuotta sitten ja alkoi pian sen jälkeen myös valmistaa niitä. Whiten rakentamat rummut olivat aluksi perinteistä kiinteäviritteistä mallia, kunnes Donal Lunny sai Whiten yrittämään virityskoneiston suunnittelemista ja asentamista rumpuihin. Soittajilta tuli muitakin kehitysehdotuksia: Johnny McDonaghin ( m.m. DeDannan) pyynnöstä Brendan White lisäsi rumpuihin toisen kalvon (kalvot ovat päällekkäin karheat puolet vastakkain). Gino Lupari (m.m. Four Men and a Dog) ehdotti rumpuihin kevyempää rakennetta ja eräs Whiten rumpumalleista onkin varustettu uurretulla kehällä, mikä keventää kokonaispainoa merkittävästi.Voit tutustua kaikkiin Brendan Whiten bodhran-malleihin hänen kotisivullaan, jonne pääset klikkaamalla logoa:

Brendan White

Kuuntele Cormac Byrnen esityksiä Brendan White -bodhraneilla:

(Jos haluat katsoa videota suurempana, klikkaa YouTube-logoa kuvan oikeassa alalaidassa)