haitarit tinapillit munniharput viulukotelot

Munniharput

Munniharppu eli märistysrauta (jew's harp) on eräs maailman laajimmalle levinneistä kansansoittimista. Munniharppu on tullut Eurooppaan Kaakkois-Aasiasta, jossa soittimet tehdään tavallisesti bambusta. Vanhin munniharpun kuvallinen esitys Euroopassa on vuodelta 1350 olevassa veistoksessa Exeterin katedraalissa. 1800-luvulla munniharpusta tuli Euroopassa muoti-ilmiö ja etenkin Itävallassa suosio säilyi 1900-luvulle asti. Munniharpun ääni perustuu värähtelevään metallilehdykkään, jota pidetään hampaiden välissä, jolloin suu toimii ääntä vahvistavana kammiona. Suun kokoa muuttamalla voidaan korostaa lehdykästä lähteviä ylä-äänisarjan eri säveliä. Ylä-äänisarjan kolme ensimmäistä säveltä eivät kuulu ollenkaan, kun taas sävelet 4-10 kuuluvat selvästi. Jotta voitaisiin saada aikaiseksi sävelasteikon kaikki sävelet, tarvitaan siis kaksi soitinta, joiden perussävelten väli on kvartti. Munniharppua viritetään kiinnittämällä kielen päähän vahaa tai metallipainoja tai ohentamalla kieltä viilaamalla. Kolmas ja helpoin viritystapa on seuraava: kun kielen viritystä halutaan nostaa, taivutetaan metallisen kielen päätä sisäänpäin, kohti kielen kiinnityskohtaa. Viritys laskee päinvastaiseen suuntaan taivutettaessa.

Legator

Legator munniharput on viritetty tasoon A=440Hz. Renaissance-malli on helpposoittoinen ja sopii niin aloittelijalle kuin virtuoosille. Blackfiren kieli on jäykempi ja sen sointivalikoima on huomattavasti runsaampi kuin Renaissance-mallin. Blackfireä suositellaankin pidempään harrastaneille soittajille.


Legator Renaissance

Legator Renaissance A 37,-
Legator Renaissance E 37,-

Legator Black Fire

Legator Blackfire G 48,-
Legator Blackfire D 48,-
Legator Blackfire C 48,-
Legator Blackfire A 48,-
Legator Blackfire E 48,-

Zoltan Szilágyi

Legator on unkarilaisen Zoltan Szilágyin perustama yritys, joka on jo useita kymmeniä vuosia erikoistunut munniharppujen valmistukseen. Szilágyin työpaja sijaitsee Kecskemetissä. Vuosien aikana Legatorin mallisto on kasvanut laajaksi ja monipuoliseksi.

Tutustu Zoltan Szilágyin omiin sivuihin klikkaamalla logoa:

Legator

 

Kuuntele miten Aron Szilágyi soittaa Black Fire -munniharpulla unkarilaista kansansävelmää:

 

...ja jotakin hieman erilaisempaa: